Geri dönüşüm sektörü üretim için yer bulamıyor

Geri dönüşüm sektörü üretim için yer bulamıyor

İstanbul Geri dönüşümcüler derneği İGEDDER Yüksel YILMAZ  "Atık firmaları atıkları alamıyor’’

Sektörlerinin en büyük sorulandan birinin de enerji maliyetindeki artış olduğunu aktaran Yılmaz, “Maliyetlerin yüksek olmasından dolayı iş sürdürülemiyor. şu an atık kâğıdı firma almaya gidemiyor, çünkü gitse maliyeti kurtarmıyor. 0 yüzden burada destek verilmesi muhakkak şart. En azından küçük ve orta işletmelere bir destek verilmesi gerekiyor. istediğimiz destek kredi olarak değil o zaten veriliyor. Enerji desteği olabilir, sigorta desteği olabilir, vergi indirimi olabilir" diye konuştu.

İstanbul Geri Dönüşümcüler Derneği(İGEDDER) Başkanı Yüksel Yılmaz, üretim yapacak yer bulamadıklarını söyledi. İşyerlerinin şehir merkezlerinde olduğunu ve halkın bundan rahatsızlık duyduğunu belirten Yılmaz, “Yer konuşu bizim en büyük sorunlarımızdan biri. Dernek üyelerimiz de bundan çok şikâyetçi" dedi

Üretim alanlarının yerleşimin bölgelerinin içinde bulunmasının sorunlara neden olduğunu anlatan Yılmaz, “İnsanlar geri dönüşümcülerden rahatsız olabiliyor. Bunun elbette yerleşim alanında olmama-si lazım. Geri dönüşümcülere özel yerler tahsis edilmeli" şeklinde konuştu. Derneği kurma amaçların-dan birinin de yer sorununu çözmek olduğunu söyleyen Yılmaz, “Gebze’de bunun için kooperatif kurduk. Silivri'de de yer aldık. Bizim yerimize tarım arazi deniyor, oysa aldığımız yerlerin tarımla da alakası yok. Yıllardır bunun için uğraşıyoruz" diye konuştu.

Avrupa'daki enerji sorunundan dolayı Avrupa'da birkaç kâğıt fabrikasının kapandığını belirten Yılmaz, “Türkiye bunu lehine çevirebilir, fakat bizde de sorunlar var. Kâğıt fiyatları çok aşağı düştü, yakıt fiyatları çok yüksek diye bizim kâğıtçılar gidip onu almıyorlar, bundan dolayı kağıtlar şu anda çöpe gidiyor. Kâğıt bu işin lokomotifi, kâğıt toplamanın yürümesi lazım" dedi.

Çekçekçi olarak tabir edilen seyyar kağıt toplayıcılarının da kağıt toplamayı yavaş yavaş bırakmaya başladığını kaydeden Yılmaz, “Onlar da artık daha çok, metali, plastiği ve diğer değerli metalleri toplu-yor. Devletin kâğıt fabrikalarına da destek vermesi lazım ki kâğıt çöpe gitmesin. Geri dönüşüm sektörüne de destek verilmesi şart” ifadesini kullandı.

Avrupa'nın yakın zaman içinde atık ithalatını durduracağını bildiren Yılmaz, “Hâlbuki bizim kâğıt fabrikalarımız da ona göre kurulmuştu. Bugün çöpe giden kâğıtlar yârin aranır hale gelecek. Bu nokta-da da depozito sistemi de ayrıştırma tesisleri de son derece önemli ”bilgisini verdi. Belgelendirme Durumunu da değerlendiren Yilmaz,“2005'ten 2015 yılına kadar belgelendirme aslında hakkıyla yapılmadı, görüşüm odur ki bu paraların çoğu buharlaştırıldı" diye konuştu.

Kaynağında ayırma durumu ile ilgili pek bir şey yapılmadığını vurgulayan YILMAZ, kendilerinin okullara  eğitim konusunda bu durumu anlatmak için destek verdiğini bildirdi. Yılmaz “Biz bunu bir sempozyum şeklinde 28 ilçede yaptık. Bu konuda açık konuşmak gerekirse belediyeler de bize çok destek vermedi, kendi imkânlarımızla bir şeyler yapmaya çalıştık" dedi.

Fakat ithalat durursa firmalar ka-panma riski yaşayabilir"

Toplam 6 sektöre ev sahipliği yaptıklarını belirten Yılmaz, “Şuan metal geri dönüşümcülerde bir sorun var, bir de kâğıt tarafında sorun yaşanıyor. Ama şöyle de bir şey de var, açık konuşmak gerekirse biz pandemi sürecin-de talep artışından dolayı altın yıllarımızı yaşadık. O yüzden şu andaki sıkıntılardan dolayı sektörde ben kapatacağım diyen pek duymadım

Fakat "İthalat durursa firmalar kapanma riski yasayabilir". İfadesine yer verdi. O yüzden şimdiden toplama-ayrıştırmacılara daha çok destek verilmesi gerektiğini dile getiren Yılmaz, “Depozito sisteminin hızlandırılması lazım. Kaynağında ayrıştırmanında hızlandırılması lazım. Belediyeler bu işi tekelleştiriyor. Bazı belediyelerde'kendim toplayacağım'diyor. Belediyeler ruhsat vermiyor, hatta müracaatını bile almıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığıda ruhsat zorunluluğu koydu. Bu da büyük sıkıntı oluşturuyor.

İstanbul Geri Dönüşümcüler Derneği(İGEDDER) Başkanı Yüksel Yılmaz, ‘’Burada serbest piyasa maalesef söz konusu değil’’ değerlendirmesinde bulundu...

Osman KILIÇ / Ekonomim Gazetesi 

Copyright - 2023 - SeBa Yazılım | İstanbul Geri Dönüşümcüler Derneği (İGEDDER) | İletişim | Panel